Kısaca gözünüzde canlandırın…
Havuz kenarında oturup etrafı süzen bir adam var. Aniden gözüne hiç tanımadığı hoş bir bayan ilişir.
Adam, havuzun barında duran bayanın yanına yaklaşır ve “Merhaba, benimle evlenir misin?” der…
Sizce bu kazanovanın olumlu bir cevap alma olasılığı nedir?
Ben söyleyeyim…
Email pazarlama yapmadan, kazandıran bir online iş’e sahip olma olasılığı kadardır!
“Ne alakası var?” dediğinizi duyar gibiyim.
İsterseniz gelin ne alakası olduğunu birlikte konuşalım…
KATİL #3: “İlk Görüşte Evlenme Teklifi”
SUÇ: Email Listesi Oluşturmamak ve Email Pazarlama Yapmamak
Özellikle bilgi ürünleri sunulan bir pazara hitap ediyorsanız, email listesi oluşturmamak gibi büyük bir hatayı asla yapmayın.
Bu “katilin” kurbanı olmanız demek, hem çok büyük bir potansiyeli kullanmamanız hem de(özellikle trafiği iyi olan bir bloga sahipseniz) küçümsenmeyecek bir kazanç kaybı yaşamanız anlamına gelir.
Konu internet üzerinden kazanç elde etmek olduğu zaman bazı gerçekler vardır:
- İnsanların dikkati dağınıktır (şu anda önünüzde kaç farklı internet penceresi açık? emailiniz? facebook? gazeteler? iş dosyalarınız?…)
- İnsanlar size şüpheyle yaklaşırlar (internet hayatımıza girip gelişirken, maalesef bazı sahtekarlar yüzünden arkasında bazı kötü tecrübeler ve izler de bıraktı)
- Onlar için ekranın diğer tarafında duran bir yabancısınız (sizi bilmezler ve muhtemelen ilk aşamada yeterince güvenmezler)
Peki tüm bunları değerlendirdiğiniz zaman, blog ziyaretçinize(potansiyel müşterinize) daha ilk anda ve ilk iletişim noktasında birşeyler satmaya çalışmak ne kadar mantıklı?
İnsanlar bildikleri, beğendikleri, yakın hissettikleri ve güvendikleri kişilerden satın alırlar.
Bir düşünün; siz size satış yapmaya çalışan bir “satışcının” söyledikleri ile mi satın almaya karar verirdiniz yoksa en yakın arkadaşınızın tavsiyesi ile mi?
Pazarlama bir süreçtir ve blogunuza ilk kez gelmiş biri ile aranızdaki bağı kurmak biraz önce yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı ilk anda çok kolay değildir.
Bu yüzden, bir şekilde ziyaretçinizle iletişimi sürekli kılmalısınız. Aksi takdirde, ziyaretçinizin blogunuza gelir… ve muhtemelen geri dönmeyi hatırlamayacak şekilde gider.
Bir başka değişle;
Tek seferlik kısa bir tanışmanız/ilişkiniz olur ve sonsuza dek unutulur!
Peki bunun çözümü nedir?
Çok basit…
Email listesi oluşturmak.
Yani, ziyaretçilerinizle iletişimi sürekli kılmak, onlara daha fazla değer katmak ve değer katarken de bahsettiğim o bağı kurmak için onları email listenize eklemelisiniz. Bu şekilde, onlarla dilediğiniz zaman ve dilediğiniz sıklıkta iletişim kurma şansınız olur.
Hem onlarla onlara yardımcı olacak ücretsiz içerikler, hem de hayatlarında fark yaratacak ve ayni zamanda da size kazanç getirecek kaliteli ürün ve servisler paylaşırsınız. Bunlar kendi ürünleriniz de olabilir satış ortağı olduğunuz ürünler de.
Email listesi oluşturup email pazarlama yapmak blogunuza ve online işinize birçok artılar getirecektir.
Birkaç tanesine kısaca değinelim…
[checklist icon=”fa-check” iconcolor=”#81d742″ circle=”no” circlecolor=”” size=”small” class=”” id=””]
[li_item icon=””]Otomatik email pazarlama kampanyaları yaratabilirsiniz. Önceden hazırladığınız emailler, listenize kayıt olan kişilere, daha önceden belirlediğiniz aralıklarda otomatik olarak gönderilir. Bu emaillerde paylaşacağınız içerikler hem email listenizdeki kişilerle ayrı ayrı aranızdaki bağı kurar(sizi tanımalarını ve ilgili konuda size güvenmelerini sağlar) hem de bu otomatik sistem sayesinde size kazanç getirmeye devam eder.[/li_item]
[li_item icon=””]Listeniz, online işinizin mal varlığı gibidir. Online iş ortaklıkları yaparken, işinizin değerini gösteren en kritik kriterlerden biri email listenizin büyüklüğüdür.[/li_item]
[li_item icon=””]Yapılan tüm araştırmalar (özellikle internet üzerindeki satış ve dönüşüm rakamları incelendiği zaman), ilk noktada satışın çok zor olduğunu kanıtlıyor. O yüzden, samimi ve sürekliliği olan bir iletişim online işinizin başarısının olmazsa olmazlarındandır.[/li_item]
[li_item icon=””]Email listeniz varsa, tek bir email göndererek istediğiniz sayfaya trafik çekme gibi bir potansiyele sahipsiniz demektir. Bu sayfa, hazırladığınız ücretsiz bir içerik de olabilir, yeni çıkardığınız veya satış ortağı olarak tavsiye ettiğiniz bir ürün de. Facebook beğenen sayısı, Twitter takipçi sayısı gibi rakamlar da ayni sebeplerden dolayı önemli rakamlardır. Ama, email ile erişilebilirlik her zaman daha fazla olduğundan, sosyal medya kanallarına oranla çok daha etkilidir. Bunun bir adım sonrası da SMS ve mobil pazarlamadır. Ama mobil pazarlama şu an için teknolojik olarak email pazarlamanın yerini alacak seviyeye henüz ulaşmadı.[/li_item]
[/checklist]
Blogunuz üzerinden email listesi oluşturmanın daha birçok artısı var, ama yazıyı çok fazla uzatmayalım. İşin özü; kazandıran ve başarılı bir bloga sahip olmak istiyorsanız, mutlaka email listesi oluşturmalı ve email pazarlama yapmalısınız!
Bu noktada sorduğunuzu tahmin ettiğim bir başka kritik soru da şudur herhalde:
Bloguma gelen ziyaretçilerimi email listeme nasıl ekleyeceğim?
Aslında bu sanıldığı kadar zor veya teknik bir konu değildir.
Tek yapmanız gereken, e-mail pazarlama servis sağlayıcınızın(benim önerim Getresponse) size sağlayacağı formları blogunuza yerleştirmek. (Getresponse’u bir ay boyunca ücretsiz olarak deneyip test etmek için buraya tıklayabilirsiniz).
Peki, online iş dünyasında optin formları olarak bilinen bu formları blogunuzda yerleştirebileceğiniz en etkili alanlar nereleridir?
Blog yazısını bitirmeden gelin bunları da konuşalım…
[checklist icon=”fa-arrow-right” iconcolor=”#81d742″ circle=”no” circlecolor=”” size=”small” class=”” id=””]
[li_item icon=””]Blogunuzun sağ üst köşesi. Yapılan araştırmalar, bir blog’un en dikkat çeken bölgelerden birinin blog’un sağ üst köşesi olduğunu gösteriyor. O yüzden bu alanı etkili kullanın. Yapabileceğiniz en etkili ve en akılcı şey de tabii ki bu alana bir opt-in formu yerleştirerek blog ziyaretçilerinizi email listenize eklemektir.[/li_item]
[li_item icon=””]Blog yazılarınızın altı. Sayfanın altına doğru ilerlerseniz, bunun uygulanmış bir örneğini göreceksiniz. Blogunuzda, beğenilen içerikler(yazı, ses, video,vs.) paylaşıyorsanız, bu içeriklerinizin altına yerleştireceğiniz opt-in formları email listenizi oluşturmanıza ve büyütmenize yardımcı olacaktır.[/li_item]
[li_item icon=””]Anasayfanızın yukarda kalan kısmı. Bence her blogun öncelikli 2 amacı olmalıdır; online markanızın iletişimi(ne yapıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz, kimin için yapıyorsunuz, vs.) ve email listenizi oluşturmak. Bu yüzden, blogunuzun en önemli yerlerinden biri olan anasayfanızın yukarda kalan kısmını bu amaca yönelik tasarlayın. İnternette, insanların kısa sürede dikkatlerinin dağıldığını düşünürsek, bu kısa zamanı etkili kullanmanız gerekir. Kişiler email listenize eklendiği zaman, onlarla zamanla etkili ve kaliteli içerikler paylaşma fırsatı bulacaksınız zaten. Önemli olan bu kişileri ilk anda kaybetmemek ve her iki tarafın da faydasına olacak iletişimi sürekli kılabilmek.[/li_item]
[li_item icon=””]Opt-in sayfaları. Sadece bu amaca yönelik tasarladığınız opt-in sayfalarında, her opt-in formunda olduğu gibi ziyaretçilerinize ücretsiz bir içerik teklif ediyorsunuz ve bu ücretsiz içeriğe erişim için email adreslerini alıyorsunuz.[/li_item]
[/checklist]
Evet, Blog Kazançlarınızın 5 Azılı Katili yazı dizisinin 3. “katilini” de böylece konuşmuş olduk. Bir sonraki yazıda, blog kazançlarınızın bir başka azılı katili “Ne Gelirse Kardır Anlayışı”nı sizinle paylaşacağım.
“Blogumdan sadece 200-300TL değil, çok daha iyi kazançlar elde etmek istiyorum” diyorsanız bir sonraki yazıyı kaçırmayın.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,
Erün Albayrak
Not-1: Yorum ve düşüncelerinizi alt tarafta paylaşabilirsiniz. Ayrıca, sayfadaki sosyal medya butonlarını kullanarak, bu yazıyı faydalı bulabilecek arkadaşlarınızla sayfayı paylaşabilirsiniz.
Not-2: Piyasadaki her türlü email pazarlama servis sağlayıcısını kullanmış biri olarak; benim önerim Getresponse. Getresponse hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Bir aylık ücretsiz deneme fırsatlarından yararlanmak için de buraya tıklayabilirsiniz. (Not: Bilginiz olması açısından; her ikisi de affiliate linklerimdir.)
“Blog Kazançlarınızın 5 Azılı Katili” yazı dizisi:
Bölüm-1: #1 Rotasız Kaptan (okumak için tıklayın)
Bölüm-2: #2 İçerik Saplantılı Hayalet Şehir (okumak için tıklayın)
Bölüm-3: #3 Tek Seferlik İlişki (okumak için tıklayın)
Bölüm-4: #4 “Ne Gelirse Kardır” Anlayışı (okumak için tıklayın)