December 18

Girişimcilik Testi – Başarılı Girişimci vs. Sözde Girişimci

0  comments

BasariliGirisimcivsSozdeGirisimci[fusion_text][/fusion_text][fusion_text]Girişimcilik, tabiri caizse, “her babayiğitin harcı değildir”.

“Herkes girişimci olamaz” demiyorum, çünkü bilginizi ve belirli yetkinliklerinizi geliştirdiğiniz zaman, herkesin başarılı bir girişimci olabileceğine inanıyorum.

Peki ama Başarılı Girişimci ve Sözde Girişimci arasındaki temel farklar nelerdir?

Başarı ve başarısızlığı ayıran bu ince ama keskin çizgi nelerden oluşuyor?

…ve belki de en önemlisi; siz hangi tür girişimcilerdensiniz?

“Başarılı girişimci testini” geçiyor musunuz?

Başarılı bir girişimci olabilmenizin temelinde neler yatıyor?

Gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından birçok girişimci ile çalışırken önüme hep benzer durumlar çıkıyor. Başarılı olmak için, bazı girişimcilerin ürünlerini, bazılarının pazarlamalarını, bazılarının yönetim şekillerini ve çok büyük bir kısmının da düşünce yapılarını değiştirmeleri gerekiyor.

Peki siz kendinizi Başarılı Girişimciler sınıfına mı koyuyorsunuz yoksa Sözde Girişimciler sınıfına mı?

Durun! Cevap vermenize gerek yok, çünkü bu sorunun cevabını birazdan bu yazıda bulacaksınız.

Bakalım bu girişimcilik testini geçebilecek misiniz?

İşte, bana göre başarılı girişimci ve sözde girişimci arasındaki en temel farklar…
(Maddeleri, numaralarına göre, karşılaştırarak okumanızı tavsiye ederim)[/fusion_text][content_boxes layout=”icon-with-title” icon_circle_size=”small” icon_align=”left” columns=”2″ class=”” id=””][content_box title=”Başarılı Girişimci” icon=”fa-check” backgroundcolor=”#ededed” iconcolor=”#72d62a” circlecolor=”” circlebordercolor=”” iconflip=”” iconrotate=”” iconspin=”no” image=”” image_width=”35″ image_height=”35″ link=”” linktext=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″] 1. Başarılı girişimciler kendilerine agresif hedefler ve “hedefe varış” tarihleri belirlerler. Yeni bir ürün, yeni bir pazarlama kampanyası, yeni bir kazanç projesi… bu hedefleri tam olarak tutturamayabilirler belki ama tutturmak için gerçek anlamda çabalarlar.

2. Başarılı girişimciler, ayni anda birçok yarım yamalak proje fikrinin içinde kaybolmak yerine, tek bir projeye ve o projenin kritik adımlarına odaklanırlar. Zaman, para ve enerjilerini tüketecek, ayni anda gelen birçok projeye “hayır” diyebildikleri için daha fazla kazanırlar. Size para kazandıracak olan, akılcı projeleri etkili şekilde hayata geçirmektir, fikirden fikire atlamak değil!

3. Başarılı girişimciler “mükemmele” odaklanmaz. Onlar için bir işin “yeterince iyi” olması başarılı olmak için yeterlidir. “Yeterince iyi”yi zaman içerisinde analiz edip, iyileştirir ve geliştirirler. Online girişimci olarak yeni bir blog yaratmayı mı düşünüyorsunuz? yoksa yeni bir ürün çıkarmayı mı? Başlamak için “mükemmele” değil “yeterince iyiye” odaklanın. Unutmayın; mükemmel, iyinin ve başarının katilidir.

4. Başarılı girişimciler hataların kaçınılmaz olduğunu bilirler, hatta mutlaka bir yerlerde hata yapacaklarını da bilirler. O yüzden, hemen harekete geçerler, aksiyon alırlar ve denerler. Çünkü, bu hataları ne kadar erken yaparlarsa hedeflerine o kadar erken ulaşacaklarına inanırlar.

5. Başarılı girişimciler hata yapmayı doğal akışın bir parçası olarak kabul ederler, sonuçları kişisel olarak algılamazlar, yaptıkları hataların başarılarının yapı taşı olduğuna inanırlar ve neredeyse “hata yapmak onları sevindirir”… çünkü bu hata sonucunda yeni birşeyler öğrendiklerine ve kendilerini geliştirdiklerine inanırlar.

6. Başarılı girişimciler, “başkaları yapabiliyorsa ben de yapabilirim” diye düşünürler ve başarılı olan insanların nasıl başardığını öğrenmeye çalışırlar. Bazı şeyleri gözlerinde çok aşırı büyütmezler. Başarılı olmak istedikleri konuda başarılı olan insanların bunu nasıl başardığını iyice analiz ederler, gerekirse o kişilerden yardım ve danışmanlık alırlar.

7. Başarılı girişimciler kendilerini diğerlerinden farklı kılmayı bilirler.

8. Başarılı girişimciler kendilerini iyi tanırlar, güçlü ve gelişime açık alanlarını iyi analiz ederler ve ona göre strateji belirlerler. Başarılı girişimciler yardım almayı bir zayıflık olarak görmezler, bir insanın herşeyi en iyi bilemeyeceğinin farkındadırlar ve bazı konularda o konuda başarısını ıspatlamış kişilerden destek ve danışmanlık alırlar.

9. Başarılı girişimciler çok iyi iş ilişkileri kurarlar ve tüm bu ilişkileri kazan-kazan mentalitesi üzerine kurarlar. Örneğin, iş ortaklarına cömert davranırlar. İyi affiliate komisyonları ve maaş öderler, kazandıklarını paylaşırlar ve onların da başarılı olmasına yardım ederler. Tüm rakiplerinden farklı olurlar ve bu fark onlara yeni iş, fırsat ve kazanç kapıları açar.

10. Başarılı girişimciler, pazarlamanın, en az ürünleri/servisleri kadar önemli olduğunun farkındadırlar. Hatta, üründen pazarlamaya değil, pazarlamadan ürüne doğru düşünürler.

11. Başarılı girişimciler zamanı çok etkili kullanırlar. Tek bir işe odaklanmak konusunda disiplinlidirler. Onlara kazanç getirmeyecek ve işletmelerini bir adım öteye götürmeyecek işler üzerinde uğraşmazlar. Hedeflerine odaklanırlar ve etraftaki tüm dikkat dağıtacak faktörlerden kendilerini başarılı şekilde soyutlarlar.[/content_box][content_box title=”Sözde Girişimci” icon=”fa-times” backgroundcolor=”#ededed” iconcolor=”#dd3030″ circlecolor=”” circlebordercolor=”” iconflip=”” iconrotate=”” iconspin=”no” image=”” image_width=”35″ image_height=”35″ link=”” linktext=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″] 1. Sözde bir girişimciye bir sonraki hedef veya projesinin ne olduğunu ve hedef tarihini sorun; iddiaya girerim belirgin bir hedefi bile olmadığını göreceksiniz.

2. Sözde girişimciler, her yeni iş fikrine hemen atlarlar, kulağa hoş gelmesi onlar için yeterlidir. Özellikle online girişimciler arasında bu çok yaygındır. Yeni çıkan her “internetten para kazanma” yolunun cazibesine kendilerini kaptırırlar. Kulağa hoş gelen her kazanç fikrinin peşinde koşarlar ve odaklanamadıkları için de günün sonunda gelir hanelerinde”sıfır artı sıfır elde var sıfır” yazar.

3. Sözde girişimciler mükemmele odaklanır, birşeyin hayata geçmesi için herşeyin mükemmel olmasını beklerler. Örneğin, yeni ürünlerinin ve ilgili pazarlama içeriklerinin tam anlamıyla mükemmel olmasını beklerler. Belki de herşeyi mükemmel bilene kadar hiçbirşeyi hayata geçirmek istemezler. “Mükemmel” çoook uzun bir süre alır… ta ki hayatta hiçbirşeyin mükemmel olamayacağını anlayana kadar! “Mükemmel”i beklerken fırsatları kaçırırsınız, hedef ve hayallerinizi ertelersiniz. Gün bugündür! Çünkü, hatalarla dolu bu süreçten öğrenecekleriniz bile, “mükemmeli beklemekten” daha değerli olacaktır.

4. Sözde grişimciler başarısızlığa uğramaktan korkarlar. Bu yüzden ya hiç aksiyon almazlar ve doğal olarak hiçbirşeyi hayata geçiremezler veya da yarım yamalak hayata geçirip sonrasında çok korktukları başarısızlıktan başkalarını sorumlu tutup başkalarını suçlarlar.

5. Sözde girişimciler kendileri hariç herkes ve herşeyi suçlarlar. Hataları ile yüzleşmekten korkarlar ve buna inanılmaz bir direnç gösterirler. Bu konuda çok inatçıdırlar, çünkü dünyaya, yaptıklarının doğru olduğunu ve hatanın başkalarında olduğunu ispat etmekle uğraşırlar. Kendileri hariç herkes ve herşey suçludur. Değişime ve hata yaptıklarını kabul etmeye tamamen kapalıdırlar… ”hata yapmak başarının kaçınılmaz adımlarından biridir” gerçeğine rağmen!

6. Sözde girişimciler başarılı girişimcilere bakarlar ve kendilerinin neden onlar gibi başarılı olamayacakları ile ilgili yüzlerce sebep üretirler. Aradaki farklara odaklanırlar ve bu farkları “neden başaramayacaklarına” bir bahane olarak ortaya atarlar.

7. Sözde girişimciler “herkes gibi” olmaya çalışır.

8. Sözde girişimciler her konuda iyi ve kusursuz olmaya çalışırlar. Kendilerini iyi tanımazlar ve güçlü yönlerini öne çıkarıp gelişime açık yönleri için destek alma yoluna gitmezler. Çünkü, kendilerine yöneltilecek eleştirileri duymak istemezler. Başarılı girişimcilerle olmak onları motive edeceğine daha da kötü hissettirir.

9. Sözde girişimciler açgözlü ve doyumsuzdurlar. Kazançlarını ve başarıyı paylaşmak istemezler. “Ne kadar kurtarırsam kardır” mentalitesine sahiptirler…ve bunun onlar için birçok fırsatın katili olduğunun farkında bile değillerdir.

10. Sözde girişimciler, pazarlama ve ürünün, aslında bir kazanç ve başarı sisteminin ayrılmaz parçaları olduğunun farkında değillerdir. Ya birine ya diğerine odaklanırlar ve sonuç olarak da kaybederler. İyi ürün kötü pazarlama; ürününüz, sizin dışınızda gelişen bir mucize olmazsa satmayacak demektir. Kötü ürün iyi pazarlama; ürününüz bir sefer satacak ve arkasında hakkında kötü konuşan bir “eski müşteri ordusuna” sahip olacak demektir.

11. Sözde girişimciler zamanı çok kötü kullanırlar ve odaklanma sorunu yaşarlar. Çok şey yapmış gibi hissederler ama günün sonunda dönüp baktıklarında aslında kayda değer hiçbirşey yapmamışlardır. Örneğin, emaillerini ve Facebook’u her 5 dakikada bir kontrol ederler, telefonda konuşurlar, gazetelere bakarlar, 99 tane internet penceresi açarlar. Bu, hem iş kalitelerini, hem hayat kalitelerini hem de hayattaki hedef ve hayallerine ulaşma şanslarını katleder. Aslında bu, madde bağımlılığı gibi birşeydir, bir noktadan sonra bunları yaptığınızı farketmezsiniz bile.[/content_box][/content_boxes][fusion_text]

“Ben girişimci değilim, uzmanım (veya KOBİ sahibiyim) ve sadece işimi büyütmek istiyorum” diyenler olabilir…

Herzaman söylediğim gibi, online işin normal klasik bir işletmeden temel anlamda hiçbir farkı yoktur, bu yüzden, yaklaşımının da farklı olmaması gerekir.

Tek fark, günümüzün inanılmaz internet teknolojileri sayesinde, kendi online işini kurup internet üzerinden kazanç elde etmenin, klasik işletmelere göre çok büyük avantajları olmasıdır!

Evet, bana göre Başarılı Girişimci ve Sözde Girişimci arasındaki temel farklılıkları özetlemeye çalıştım.

Şimdi gelelim en kritik soruya;

Siz hangisisiniz?

…ve yukarıda özetlediğim maddelerden, “gelişime açık” olduğunuzu düşündüğünüz noktalar hangileri?

3. madde uzun zaman benim en büyük kabusumdu… taaa ki herşeyi mükemmel yapmaya çalışmanın sonu olmadığını, ve böyle yapmamın, başarılı olabilecek bütün projelerimi ahiret gününe ertelemekten başka bir işe yaramayacağını anlayana kadar.

Şimdi, günah çıkarma ve itiraf zamanı!

Sizin kabusunuz kaç numara?

Not: Bu yazıdan faydalanabilecek girişimci arkadaşlarınız varsa, yazıyı sayfadaki sosyal medya butonlarını kullanarak onlarla paylaşabilirsiniz. Tek tık yeterli.[/fusion_text]

 


Tags

erün albayrak, girişimcilik, kişisel gelişim


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!